![]() |
Το ουράνιο τόξο μας το θαύμασαν και τα παιδιά του νηπιαγωγείου! |
Υλικά για το πείραμα
1 μεγάλο διαφανές δοχείο
1 φακό που φωτίζει καλά
1 καθρεφτάκι
νερό
1 ταβάνι άσπρο
σκοτάδι
υπομονή
![]() |
Ένα διπλό ουράνιο τόξο στη φύση. |
1. Βάζουμε μέσα σε ένα διαφανές δοχείο νερό μέχρι την μέση.
2. Τοποθετούμε μέσα στο δοχείο έναν καθρέφτη, όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Ο καθρέφτης πρέπει να είναι ο μισός μέσα στο νερό και ο άλλος μισός εκτός νερού και να βρίσκεται σε γωνία.
![]() |
Μετακινούμε αργά τον καθρέφτη μέχρι να σχηματιστεί το ουράνιο τόξο |
3. Φωτίζουμε με ένα φακό τον καθρέφτη φροντίζοντας η φωτεινή δέσμη να περνάει μέσα στο νερό και να ανακλάται στον καθρέφτη.
4. Ψάχνουμε το είδωλο στο ταβάνι. Αρχίζουμε να μετακινούμε αργά τον καθρέφτη. Τι παρατηρούμε;
Πότε αναλύεται το φως και δημιουργείται το φάσμα; Γιατί γίνεται αυτό;
Ποια χρώματα βλέπουμε στο ταβάνι;
![]() |
Το ουράνιο τόξο που σχηματίστηκε στο ταβάνι του εργαστηρίου |
Το ουράνιο τόξο είναι ένα από τα αγαπημένα πειράματα των παιδιών. Θέλει όμως μεγάλη υπομονή για να πετύχει η ανάλυση του φωτός. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε σκοτάδι ώστε να φαίνονται καλύτερα τα χρώματα της ίριδας.
και λίγη περισσότερη φυσική . . .
Το φως αναλύεται στα χρώματα της ίριδας δηλαδή στο κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο,το πράσινο, το μπλε και το ιώδες.
Όταν μια φωτεινή δέσμη λευκού φωτός συναντήσει τη διαχωριστική επιφάνεια δύο διαφανών μέσων θα παρουσιάσει διάθλαση των φωτεινών της ακτίνων με διαφορετικές διευθύνσεις και διαφορετικά χρώματα. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί καλύτερα αν η παράλληλη δέσμη του λευκού φωτός συναντήσει ένα διαφανές πρίσμα. Επειδή αυτό παρουσιάζει διαφορές στη τιμή του δείκτη διάθλασης για κάθε διαφορετικό μήκος κύματος φωτεινής ακτίνας η αρχική δέσμη αναλύεται σε επιμέρους ομόχρωμες δέσμες με διαφορετικές διευθύνσεις. Αυτές οι διαφορετικές κατά χρώμα και διεύθυνση ακτίνες αν στη συνέχεια προσπέσουν σε μια λευκή οθόνη (πέτασμα) θα παρουσιάσει μια έγχρωμη ταινία που ονομάζεται ‘’’ορατό φάσμα’’’. Τα άκρα αυτής της ταινίας απολήγουν με τα χρώματα κόκκινο και ιώδες. Η σειρά των χωμάτων αυτών είναι: Κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε και ιώδες. Αν μια από αυτές τις αναδυόμενες οδηγηθεί σε άλλο πρίσμα θα διαπιστωθεί ότι αυτή δεν θα αναλυθεί περαιτέρω αλλά το μόνο που θα υποστεί θα είναι να αλλάξει διεύθυνση. Τούτο σημαίνει ότι τα φωτόνια της συγκεκριμένης δέσμης έχουν την αυτή συχνότητα, δηλαδή το ίδιο μήκος κύματος.
Για να δούμε στη φύση το ουράνιο τόξο θα πρέπει να στεκόμαστε με την πλάτη στραμμένη στον Ήλιο. Το ηλιακό φως ανακλάται και διαθλάται από τις σταγόνες της βροχής. Κάθε μήκος κύματος, δηλαδή κάθε χρώμα, διαθλάται κάτω από διαφορετική γωνία και έτσι εμφανίζεται το φάσμα των διαφόρων χρωμάτων.
Διάρκεια πειράματος : 20 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 2/5
Εφαρμογή : Φυσική Στ’ Δημοτικού Φως Φυσική Β’ Γυμνασίου Φως
Κείμενο- φωτογραφίες πειράματος : Τίνα Νάντσου
Πηγή θεωρίας : Wikipedia
Σχολιάστε